Over ons

De Conceptenboulevard helpt corporaties en ontwikkelaars snel overzicht te hebben van het aanbod op de conceptenmarkt.

Een concept is een projectoverstijgende, herhaalbare oplossing, die in bouwstromen worden geproduceerd. Vaak ligt de nadruk op het product en soms op het proces. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Ontwerp en uitvoering zijn in één hand bij een team met vaste partners (ketensamenwerking). Een concept werkt met de nodige standaardisatie, desondanks is er ruimte voor variatie per project. Varianten zijn snel te presenteren. De concepten worden steeds industriële. Een concept kan meer zijn dan ‘stenen’. Het kan ook onderhoud, financiering of andere dienstverlening omvatten. De continuïteit van het concept maakt dat systeem en team steeds beter worden. Concepten worden actief in de markt gezet zodat opdrachtgevers ze kunnen vinden en er een keuze uit kunnen maken. De Conceptenboulevard helpt daarbij.

Meer uitleg vindt u in de publicatie Conceptueel bouwen in vogelvlucht. Deze is hier te downloaden of te koop via Bol.com.

Hoe kan de Conceptenboulevard mij helpen?

Met de Conceptenboulevard krijg je als opdrachtgever in enkele stappen inzicht in het aanbod van concepten die passen bij jouw vraag. Stap 1: je kiest de doelgroep die je wilt huisvesten. Stap 2: Je kiest de soort oplossing. Daarmee heb je een PMC gekozen. Stap 3: Je bepaalt de regio waar het project ligt.

Druk je dan op zoeken, dan krijg je een overzicht van alle concepten die op de Conceptenboulevard worden aangeboden voor die PMC. Daarna kun je je eerste selectie verfijnen nadat je de betaalbaarheidscategorie hebt bepaald. Je krijgt dan aanvullende informatie op de soorten prestaties waar jouw voorkeur naar uitgaat (bv gebruikskwaliteit, milieu). Per prestatiecategorie zie je de verschillen in de basismodellen die per concept worden aangeboden. Ook zie je welke opties verder te kiezen zijn.

Het inkoopproces van concepten

Opdrachtgevers die gewend zijn traditioneel te ontwikkelen en die conceptueel willen gaan werken, vragen zich af hoe ze grip kunnen houden op het gewenste resultaat. Hiernaast vind je aanwijzingen hoe je regie kunt voeren tijdens het inkoopproces. Het Netwerk Conceptueel Bouwen heeft over dit onderwerp tal van kennisproducten op haar site. Neem hiervoor een kijkje op: www.netwerkconceptueelbouwen.nl

Grote en urgente problemen

De nieuwbouwproductie van woningen blijft sterk achter bij de omvangrijke en nog oplopende vraag ernaar. De bestaande woningvoorraad staat aan de vooravond van een ongekend grote verduurzamingsopgave. De betaalbaarheid van het wonen voor met name de lagere inkomens baart zorgen. De bouwsector kampt met een arbeidstekort en een vergrijzend medewerkersbestand.

Een belangrijke complicatie

De opgave waarvoor Nederland zich in deze ziet gesteld kan naar onze stellige overtuiging niet via de traditioneel voorhanden zijnde aanpak en werkwijzen worden opgelost. Daarvoor zijn de problemen te groot en te urgent. 

Het bijdragen aan de oplossing vereist regievoering

Om goed, duurzaam en betaalbaar wonen voor zo veel mogelijk mensen (weer) bereikbaar te maken moeten partijen actief op de woningbouwmarkt – industrie, aanbieders en professionele vragers – gezamenlijk de regie ter hand nemen.  

Bekijk onze missie en visie 

Meer weten over de concepten?

Neem contact op of bel direct om met ons een afspraak te maken. Samen zorgen we dan voor de juiste oplossing

Contact opnemen